Bebeklerin Davranışları (Öğrenme Becerileri)

Cumartesi, Nisan 05, 2008 | Kategori: , |

Problem Çözme (Doğum+)

Doğumdan itibaren bebekler, kendi dünyalarında sürekli deneyerek yaşarlar. Tesadüfi buluşlar bir çok amaca yönelir. 8 aylık olduklarında, hedeflere ulaşmak isteyen etki/tepkiyi anlamaya başlayan, aktif bir problem çözücü haline gelirler. Bebekler denemeyi tekrar ederler. Özellikle yaptıklarına güzel bir karşılık alırlarsa!

Lisan (Doğum +)

Konuşmaları duymak bebekleri konuşma sesleriyle tanıştırır. İlk senesinde bebekler, ağlama, sevgi gösterisinde bulunma, ses çıkarma ve bir çok heceyi tekrarlama gibi konuşma seslerini çıkarmaya başlarlar. 6 aylık olduklarında, bazı seslerin anlamını kavrayabilirler. 12 aylık olduklarında sesleri birleştirebilir ve onları bilinçli olarak kullanabilirler. 12 aydan sonra kelimeleri kullanabilirler.


Hafıza (3 Ay +)

Temel hafıza becerileri bebekler aşağı yukarı 3 aylık olduklarında belli olur. Bebeklerde emekleyerek dolaşma sayesinde yön bulma gelişir ve neyin nerede bulunduğunu hatırlamaya başlarlar. 12 aylık olduklarında 3 ya da fazla sıralamayı, davranışı, kelime ve olayı akıllarında tutabilirler. "Otobiyografik hafıza" gelişimi başlar.

İlk Matemetik (6 Ay +)

Altı aydan itibaren bebekler, sayı kavramını anlamaya başlarlar. Bir, iki veya üç adetlik nesne gruplarını fark etmeye başlarlar. 12 aydan itibaren miktar karşılaştırmaya başlarlar. 18 ay civarı, konuşma becerileri geliştiğinde bazı bebekler, sayıları sırayla söyleyebilir, nesneleri saymaya başlayabilirler. Diğer matematik becerisi ise şekil tanımayı ve isimlerini öğrenmeyi içerir. Böylece geometri ve trigonometrinin ilk adımları atılır.

İlk Okuma (6 Ay +)

Bebeğinize erken yaşta düzenli bir şekilde okursanız, alacağınız sonuçlara şaşırırsınız. Olumlu okuma deneyimleri çocuklara ileri yaşlarında okumayı sevdirir. 9 aylıkken bebekler, okumanın sağdan sola ilerlediğini anlamaya başlarlar. 12 aylıkken, kelimelerin bazı seslerden oluştuğunu ve bunları kullanarak değişik kelimeler yaratabileceğini fark ederler. Sonra da harfleri tanımaya ve harf isimlerini öğrenmeye başlarlar.

Yaratıcı Düşünce (9 Ay +)

İlk dönemlerde ebeveynler ya da bakıcılar bebeğe komik sesler çıkararak, mimikler yaparlar. Bunlar bebeğin hayal gücünü canlandırır. 9 aydan sonra, ne olduğunu görmek için bebekler, nesneleri öğrenmeye, denemeye ve yaratıcı olmaya başlarlar. 12 aydan sonra, hayal güçleri geliştiği için, rol yapmak önem taşır. 18 aydan sonra kelimeler, müzik ve resimlerle yaratıcılık başlar, beraberinde de engelleri aşmak.

Bu yazı "Leap Frog" oyuncaklarının klavuzundan alınmıştır.
Related Posts with Thumbnails

0 yorum:

Yorum Gönder

[ Ana Sayfa ] [ Sonraki Kayıt ] [ Önceki Kayıt ]
 

Annelerin Günlüğü Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template