Bebeğin Ağlamasına Yol Açan 7 Durum

Cuma, Kasım 21, 2008 | Kategori: |

Özellikle yenidoğan bebeklerin ağlamaları için ne yapsam da bebeğim ağlamasa diye düşünürüz. Derdini anlatamaz ama karnı ağırıyor olabilir, aç olabilir. Anne tecrübe kazanıp bunları anlayana kadar bebek biraz zorlanır.

Benim kızım 5. ayına kadar çok fazla ağlamadı. Bir kaç kez 5 - 10 dakika ağladı. Onun da sebebini anlayıp giderdiğimde sustu.

Bu konuda çok tecrübem olmadığı için, başucu kitabımdan (Annelik ve Bebek Bakımı-Elizabeth Fenwick ) bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Özellikle yeni annelerin okuması gereken bir yazı:

Bebeğin neden ağladığını ya da sustuğunu çoğu zaman bilemeyiz. Ağladığında beslemek ya da kucağa almak gibi ilk akla gelen yöntemleri denediyseniz, öbür taktikleri de uygulamanıza rağmen bebeği susturamıyorsanız, ağlama nedeni başka olailir. Aşağıda bunlardan bir bölümünü bulacaksınız.
  • Hastalık bebeğinizin ağlamasının başlıca nedeni olabilir. Bu durumda özellikle her zamankinden değişik bir biçimde ağlar. Bebeğiniz olağandan değişik belirtiler gösteriyorsa zaman yitirmeden doktorunuzu arayın. Nezleden dolayı burnu tıkanmış bir bebek rahat soluk alamadığı için beslenemez, parmağını ememez ve çok ciddi bir hastalığı olmamasına rağmen rahatlayamaz. Doktorunuz burun açıcı damla verebilir.
Ben burnu tıkanıksa; çok çok az miktarda Wix'i bir oyuncağına sürüp burnuna yakın bir yere koyuyordum. Onu kokladığında daha rahat nefes alıyordu. Bir de minik bir yastığa yatırıyordum.
  • Pişikler bebeği ağlatan nedenlerden biridir. Pişiği varsa bezini çıkarıp altını güzelce temizleyin. Gününü kalan bölümünü bezini bağlamadan geçirmesini sağlayın. Havlu üzerinde yatırabilirsiniz. Bu arada pişiğin kötüleşmesini önleyecek önlemleri alın.
Ben bir iki ay önce kızımın şiddetli ağlamasıyla uyandım. Tabi benimki büyük olduğu için kakaaaa diye ağlıyordu. Altını açtığımda sıvı kaka ve kıpkırmızı bir popoyla karşılaştım. Çok şaşırdım. Çünkü 19 aya kadar hiç pişik olmamıştı. O gün yediği bir şey yüzünden olmuştu. Hemen temizledim ve açık tutatarak pişik önleyici bir merhem sürdüm. İki günde geçti ama çok acı çekti.

Bebekler hangi ayda olursa olsun; mutlaka poposunu temiz tutmalısınız. Her kakadan sonra ılık suyla yıkamalı sonra pişik kremini sürmelisiniz. Bebeğe çok acı veren, tadını kaçıran bir durum.
  • Gaz sancısı düzenli olarak günün belli saatinde, yoğun ve yatıştırılamayan ağlamalarla beliren bir durumdur. Genellikle öğleden sonra ya da akşamları ortaya çıkar. Üç haftalıkken başlayıp 12. ya da 14. haftaya dek sürebilir. Ağlama krizleri üç saate değin uzayabilir. Bebeğinizin böyle aralıksız biçimde ilk ağlayışında doktorunuza başvurun. Kolik bebeğe zarar vermez, ancak başka hastalıkların kolik sanılarak önemsenmemesine ve tehlikeli durumların oluşmasına neden olabilir.

  • Bulunduğu ortam bebeğinizin huzuru için önemlidir. Bulunduğu ortam soğuk olmamalıdır. Bebek odasının sıcaklığını hafif giysili yetişkinlerin rahat edeceği 18-20 derecede tutmalısınız. Yüksek sıcaklıklardan kaçının, üstüne kat kat örtiler yığmayın. Ensesine elinizi koyduğunuzda sıcaklık ve nem hissediyorsanız, büyük olasılıkla sıcaktan bunalmış demektir; üzerindekilerin bir bölümünü çıkarıp onu serinletin. Terliyse yatak örtüsüne bir havlu serip bebeği üzerine yatırırsanız rahatlar. Birdenbire parlayan ışıklar da bebekleri ağlatabilir. Yatağının başucundaki gece lambasının ya da güneş ışığının gözünü alıp almadığını kontrol edin.
Kızım ilk doğduğunda sürekli birşeyler ister vaziyette "ınk ınk" ypıyordu. Biz de "bu çocuk üşüyor" diye kat kat sarıyorduk. Yazık kızıma... Sonradan anladım ki karnı aç. Yenidoğanların çenesi güçsüz olduğu için emerken yoruluyor ve uykuya dalıyor. Ben de o zamanlar doydu diye yatırıyordum. Aslında çenesine yardımcı olmak ve uyutmadan çok çok emzirmek gerekiyormuş.
  • Hoşlanmadığı şeyler; bunlardan kolay kolay kaçınamayabilirsiniz. Sözgelimi giyinip soyunurken, banyo yaparken, göz ya da burun damlası damlatırken ağlayabilir. Bu tür işlerinse yapılması gerekir. El çabukluğuyla hemen yapıp bitirmeli, sonra da kucağınıza alıp susturmalısınız.

  • Sizin ruh haliniz; bebeğin huzursuzluğunun bir sebebi de bu olabilir. Belki akşam vakti yorgun ve sinirlisiniz, belki de bebeğin hırçınlığı öfkenizi burnunuza getirmiştir. Bu bile bebeğinizi etkileyebilir. Bunu bilirseniz, bebeğinize daha yumuşak davranarak onun ağlamasına engel olabilirsiniz.

  • Aşırı ilgi, sıkıştırarak sevmek deonu ağlatır. Kucaktan kucağa dolaştırılması, aç değilken üsteleyerek beslemeye çalışılması, gereksiz yere altının değiştirilmesi, ağlarken ona sinirli bağırmanız onu tedirgin eder, daha çok ağlamasına yol açar. Ağlaması için görünür bir neden yoksa mutlaka bir neden aramayın, belki de yanlızca biraz kucaklanmak istiyordur.

Related Posts with Thumbnails

1 yorum:

cocuklacocuk on Kasım 24, 2008 dedi ki...

sebebini bulamıyorsan ne zordur bebeklerin ağlaması annelik tecrbesi arttıkça daha az ağlıyor çocuklar diye düşünüyorum....sevgiyle kalın

Yorum Gönder

[ Ana Sayfa ] [ Sonraki Kayıt ] [ Önceki Kayıt ]
 

Annelerin Günlüğü Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template