İki Yaşındaki Çocukta Gereksiz Korkular

Çarşamba, Nisan 22, 2009 | Kategori: |

İki yaşındaki çocuk gece yatağını ıslatmaktan ve annesinin kendisini terk etmesinden korkar.

(Bundan önceki "2 Yaşındaki Çocuk" yazımız için tıklayınız!)

Çalışmak zorunda olan bir anneyi örnek alalım. Anne işe giderken çocuğunu yardımsever bir komşusuna bırakır. Çocuk ise bu yeni hayatının ilk günlerinde, belirli hiç bir tepki göstermez, akşama kadar uslu uslu oturur, fakat akşam annesi döndüğünde kendini onun kollarına atar ve bütün gün kendisine o kadar iyi bakmış olan komşu teyzenin artık yüzünü bile görmeye tahammül edemez. Ertesi sabah yine gitmeye kalktığında çocuk kendini helak edercesine ağlar. İkinci akşam artık iyice korkuya kapılmış olan çocuk, annesine sarılır ve kendi kendine yatmaya yanaşmaz.

İki yaşındaki kimi çocuk da gece yatağını ıslatmaktan korkar. Durmadan tuvalete gitmek ister.

Anneleri tuvalete götürdüğü zaman da ancak bir iki damla çiş yaparlar, fakat annesini yanında tutmak için böyle yaptığını sanırsınız. Asıl korku yatağı ıslatma ihtimalinden gelmektedir. Böyle çocuklar her iki saatte bir uyanırlar, her seferinde çişlerinin geldiğini söylerler. Sizin de bildiğiniz gibi anneler, genellikle çocuk iki yaşına geldikten sonra gece yatağını ıslatmasına çok kızarlar. Çocuk da yatağını ıslatırsa, annesinin kendisini artık eskisi gibi sevmeyeceğini, belki de her gün bu yüzden onu bırakıp gittiğini düşünür. Böyle düşünüp korktuğu için çocuğu haksız bulamayız.

İki yaşındaki çocukları üzmemeye dikkat etmeli!

Daha çok küçük yaştan beri etrafında değişik yüzler görmeye alışmış olan, örneğin kalabalık aileler içinde yaşayan çocuklar, bağımsızlık ve özgürlük duygularını nispeten daha fazla geliştirirler. Böyle kalabalık içinde yaşayan çocuklar, yukarıda sözünü ettiğimiz korkulara daha az kapılırlar.

Çocuğunuz iki yaşındayken,

  • Alışkanlıklarında ani ve büyük değişiklik yapmaktan kaçının.

  • Tasarladığıız geziyi ya da her gün evden uzaklaşmanızı gerektiren işinizi altı ay kadar geriye atma imkanınız varsa, hiç tereddüt etmeyin.

  • Eğer zorunlu olarak evden uzaklaşmanız gerekiyorsa çocuğunuza bakacak kişiyi 15 gün öncesinden eve çağırın. Çocuğun bu kişiye alışmasını sağlayın.

  • Hele yeni bir eve taşınır taşınmaz çocuğu bir bakıcıya bırakmayın. Bu yaşta çocuk, önemli bir değişikliğe oldukça uzun zaman alıştırılmak ihtiyacındadır.
Gelecek yazımızda, "İki yaşındaki çocuğu korkularından nasıl kurtarmalı?" dan bahsedeceğiz.

Bu yazı Dr. Benjamin Spock'un kitabı Çocuk Bakımı ve Eğitimi'nden alınmıştır.
Related Posts with Thumbnails

0 yorum:

Yorum Gönder

[ Ana Sayfa ] [ Sonraki Kayıt ] [ Önceki Kayıt ]
 

Annelerin Günlüğü Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template