2,5 Yaş Çocuk İnadı

Perşembe, Kasım 05, 2009 | Kategori: , |

Geçen kış, yani kızım 22 aylıkken gece ağlama nöbetleri başlamıştı ve yaklaşık iki ay boyunca sürmüştü. Bu durumu nasıl yaşadığımızı ve çözümlerimizi sizinle paylaşmıştım.
Şimdi tam da herşey yoluna girecekken "2.5 yaş inadı" çıktı.
Bizim zamanımızda var mıydı bunlar?
Üst kattaki çocuk niye böyle yapmıyor? gibi sorular kafamızdan geçmiyor değil.
Eşim de ben de çocuğumuza kaliteli zaman ayıran, onun mantıklı isteklerini yerine getiren, ona yalan söylemeyen ve sevgimizi gösterebilen ebeveynleriz.
Ama bunlar çocuğun "hayır" demesini, anlamsız isteklerini ve inatlarını engellemiyor.
Hatta bazı kaynaklara göre bu kadar ilgi bile çocuğun inadını tetikleyebiliyor.
Ben bu durumda ne derim biliyor musunuz!
Bu çocuk büyütme işi çok karmaşık bir iş !?%..^,3#!??
Bu günlerde kızım, eskiden yapmaktan zevk aldığı şeyleri istemiyor, olmadık şeylere ağlıyor, onu giymem, bunu istemiyorum, sen git sen gel gibi elimizi kolumuzu bağlayan isteklerde bulunuyor.
Ne yapmalı ne etmeli?
İnatlaştığı zaman dikkatini dağıtmaya çalışıyoruz,
İstemediği birşey konusunda diretmiyoruz,
İnat edebileceği ya da hayır diyebileceği ortamlar yaratmamaya çalışıyoruz,
Net bir açıklama yapıp, kararlı davranıp onun da bunu anlamasını bekliyoruz,
Anlamıyorsa bazen o kazanıyor bazan de biz.
Biliyor musunuz?
* 2-3 yaş dönemindeki keşifler, çocuğun yalnızca mutlu olmasına yol açmıyormuş.


* Bazen bu bağımsızlık duygusu korkuyu da beraberinde getirirmiş. Aslında inatlaşma ve öfke krizlerinin altında yatan da aynı çatışmaymış.


Ve otoriterler şöyle devam ediyor:



* Hem bağımsız olmak ister hem de yanında annesinin olmasını.


* Örneğin istediği bir şeye doğru koşmak gelir içinden. Önce annesini bırakarak gitme cesaretini bulur. Annesinden uzaklaşır sonra cesaret duygusu korkuya dönüşür ve zırıl zırıl ağlar.


* Yani bebeğinizin özgürlüğü keşfetmesi ve alışması hiç de kolay değildir.


* İlk başlarda korku dolu anlar yaşayabilir. Yansıttığı öfke ise, korku karşısında verilen ilk tepkilerden biridir.


* Ama sanmayın ki hep korkacak. Becerileri geliştikçe kendine olan güveni artacak ve korkularını yenecektir.

Bakın çocuk inadıyla ilgili pedegoglar ne öneriyorlar:

2,5 yaş dönemi, aynı ergenlikte olduğu gibi, çocukların kurallara en çok direndikleri dönemdir. Bu dönemde çocuklar;



  • Konan her kurala karşı çıkar,

  • Negativist bir tavır sergilerler,

  • Anne-babanın her isteğine karşı çıkar,

  • inatlaşır; kışın çorapsız, yazın kazakla dolaşmak isterler.

Çünkü bu şekilde, hem anne-babanın, dış dünyanın sınırlarını test ederler hem de kişiliklerini geliştirme yolunda ilk adımlarını atarlar.

Bu dönemin; inatlaşmalar, çekişmeler ve kuralları zorlamalarla geçeceğini bilmeniz ve küçük pratik yöntemlerle biraz daha sabırlı davranmanız en uygun yaklaşımdır.


Kuralları net olarak koymanız, uzun açıklamalar yapmak yerine, çocuğunuza kuralları hatırlatmanız, onun inatlaştığı durumlarda dikkatini başka bir yöne çekerek çekişmeyi büyütmemeniz de size yardımcı olabilir. Ev içinde, dışarıda, yuvada, misafirlikte koyduğunuz kurallar için, diğer bireylerin de sizin tavrınızla benzer tutumlar içinde olmaları önemlidir. Aksi halde kurallar, çocuğunuzun kafasının karışmasına, hatta kuralları en çok uygulayan ebeveynden uzaklaşmasına sebep olabilir.

Öneriler

• Kuralları önceden belirlemeniz gerekir. Çocuğunuz hangi kuralın ne zaman geçerli olduğunu bilmelidir. Böylece beklentileriniz karşılıksız kalmaz.

• Çocuğunuzun hatırlamakta zorluk çektiği kurallar için; küçük yaşlarda resimli tablolar, büyük yaşlarda ise, yazılı anlaşmalar kullanabilirsiniz.

• Eşinizle aranızdaki tutarlılık, aynı söyleme sahip olmanız, birbirinizi şikayet mercii olarak kullanmamanız da, çocuğunuzun kurallara uymasını kolaylaştırır.

• Çocuğunuz, koyduğunuz bir kurala uymuyorsa, önce sakin bir ses tonu ile uymasını istediğiniz kuralı tekrarlayın. Bunu yaparken, onunla aynı seviyede olmayı ve göz kontağı kurmayı unutmayın.

• Kuralı tekrarlarken, “Lütfen, rica etsem, yalvarırım…” gibi söylemler yerine, kararlı, ancak sert olmayan bir ses tonu ile , “....... yapmanı bekliyorum.” deyin. Böylece çocuğunuz, sizin kararlı ve yetkin olduğunuzu görecektir.

• Yüksek ses, bağırma, şiddet uygulama, aşırı öfkelenme gibi tavırlar, çocuğunuzun kurala uymasını kolaylaştırmadığı gibi, sizden korkmasına ve ilerleyen zamanlarda anne-babalık becerilerinize saygı duymamasına sebep olabilir.

• Çocuğunuz hala inatlaşıyorsa, kurallara uymayı reddediyorsa, davranışının sonucunu yaşayacağı duruma onu yönlendirin. “Peki, üstüne hırkanı giymediğin ve hava çok soğuk olduğu için, bu şekilde dışarı çıkmıyoruz.” diyerek, davranışının sonucunu yaşamasını sağlayın.

• Çocuğunuzda inatlaşma, bazen size karşı tavır, bazen ilgi ihtiyacı, bazen ise, uygun olmayan tavırlarınızdan kaynaklanabilir.


Bu yazımı aktüel psikoloji ve e-psikoloji sitesinden kaynak alarak yazdım.

Related Posts with Thumbnails

0 yorum:

Yorum Gönder

[ Ana Sayfa ] [ Sonraki Kayıt ] [ Önceki Kayıt ]
 

Annelerin Günlüğü Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template