0-6 Yaş Arası Çocuklarda Gelişim Süreci

Perşembe, Ekim 23, 2008 | Kategori: , |

PC Net Dergisi'nde okuduğum Psikolog Melisa Küçük'e ait güzel bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Okumanızı tavsiye ederim.

İlk 3 yılda çocuğun bağlanabileceği bir yetişkinin olması çok önemlidir. Bu bağlılık çocuğun birey olmaya geçiş sürecinde etkilidir ve dış dünya ile ilişki kurmasında istek ve ihtiyaçlarını belirtmesinde ve karşılamasında bir araç olarak kullanılır.

Daha sonra kendi ihtiyaçlarını karşılamayı öğrendikçe, becerileri geliştikçe birey olma özelliği gelişmeye başlar. Bu dönemde de yetişkine olan bağlılığından kurtularak kendine güvenmeyi öğrenir ve sorun çözebilme yetisini geliştirir. 3 yaşını dolduran çocuklar hem fiziksel hem de zihinsel özellikleri bakımından oldukça gelişmiş durumdadır.

Hareket koordinasyonları çok artmıştır. Bedenlerini yetişkinlerin yapabildikleri birçok şey için rahatlıkla kullanabilirler. El becerileri oldukça gelişmiştir. Ayrıca bu dönemde çok hareketlenir ve tehlikelere maruz kalma olasılıkları da artar.

Kazaların en fazla rastlandığı yaş 4 yaş ve civarıdır. Bu nedenle de anne babaların çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Burada çocuğu hem korumak hem de bir çok şeyi denemesine fırsat vermek oldukça zordur.

5 yaşına gelen çocuklar artık yetişkine çok daha az ihtiyaç duyar hale gelirler.

Bu dönemde ebeveynlerin en büyük görevi çocuğun tüm yetenek ve ilgilerinin gelişmesine fırsat verecek ortamlar yaratmaktır. Bu dönemde çocukların ilgisinde de artış olur. Kitaplar, resim, müzik, doğa daha fazla ilgilerini çekmeye başlar ve birçik şeyi keşfetmek için deneyler yapmak isterler.

Meraklarını gidermelerine olanak veren deneyimler sunak ve resim malzemeleri almak, değişik müzik aletleriyle tanışmasına fırsat vermek gerekmektedir. Bu dönemde yapılan iyi bir gözlemle çocukta mevcut olan özel yetenekleri keşfedebilir ve bu yönde çalışmalar yapmasına olanak tanıyabilirsiniz.

6 yaş, çocuğun bebeksi özelliklerinden neredeyse tamamen kurtulup mantıklı ve realist olmaya başladığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuk anne-babasının bir çok duygu ve düşüncesini paylaşabilecek ve onlarla fikir alışverişinde bulunabilecek olgunluktadır. Hem anne-babasıyla arkadaş olabilir ama bir yandan da disipline ve kontrole ihtiyaç duyar. Sorumluluk alabilir.

Kısacası 0-6 yaş arası bilinçsel gelişimin en hızlı gelişim gösterdiği pırlanta sayılabilecek en değerli yıllardır. Gelecekte, üstüne bilgi inşa edilecek en hakiki temeller bu yıllar arasında atılır. Bu nedenle okul öncesi dönemin bilgi emmeye hazır oluşu, bilgisayarın etkisiyle daha büyük bir etki yaratıyor.
Related Posts with Thumbnails

1 yorum:

Annelerin Günlüğü » Blog Archive » Çocuklar ve bilgisayar on Ekim 26, 2008 dedi ki...

[...] önceki yazıda bahsedilen 0-6 yaş çocuklarda gelişim sürecinde bilgisayarla eğitimin öneminden sözediyor [...]

Yorum Gönder

[ Ana Sayfa ] [ Sonraki Kayıt ] [ Önceki Kayıt ]
 

Annelerin Günlüğü Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template