Çocuklar ve Bilgisayar

Cuma, Ekim 24, 2008 | Kategori: , |

Bundan önceki yazıda bahsedilen 0-6 yaş çocuklarda gelişim sürecinde bilgisayarla eğitimin öneminden sözediyor Psikolog Melisa Küçük.

Nedir Bu Bilgisayar Destekli Eğitim?



Bilgisayar destekli eğitim (BDE), bilgisayar teknolojisinin öğretim sürecindeki uygulamaları kapsayan bir tanımdır. Bu uygulamalar kişiye bilgi sunmak, özel öğretmenlik yapmak, bir becerinin gelişmesine katkıda bulunmak, olaylar arası ilişki gerçekleştirmek ve sorun çözücü veri sağlamak olabilir. BDE kısaca, bilgisayarın ders içeriklerini doğrudan sunma, başka yöntemlerle öğrenilenleri tekrar etme, problem çözme, alıştırma yapma ve benzeri etkinliklerde öğrenme aracı olarak kullanılmasıyla ilgili uygulamalardır. BDE, uyarı ve pekiştirme ilkelerine dayanır. Bilgisayarda öğrenci sorulan soruya karşı bir yanıt verir, bu yanıta karşılık bir pekiştireç alır. Bu etkinlikler üzerinde davranışın gerçekleşmesine neden olmakta ve bu da öğrenimi gerçekleştirmektedir.

Okul Öncesi Dönemde BDE'nin Yeri ve Önemi

Bilgisayarın çocuk ve gençler üzerinde olumlu etkileri vardır. Bilgisayar, kolaylığı nedeniyle küçük çocuklar arasında da yaygın şekilde kullanılabiliyor. Böylece öğrenme eğlenceli hale geliyor. Çocuğu merak ve rekabet duygusuyla cesaretlendirir, çocuğun dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenmesini sağlar. Bilinçsel gelişim, özellikle alfabenin tanınması, kavram bilgileri, sayıların tanınması, sayma becerileri, planlama, karşılaştırma, sebep-sonuç ilişkisi kurma, hedefe ulaşma ve problem çözme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Bilgisayar destekli eğitim yoluyla öğrencinin, öğrendiği konuyla ilgili değerlendirmeyi kendi kendine yapmasını sağlar.

Böylece bilgisayar çocuğa, anlama düzeyini belirleme fırsatını tanır. Bilgisayar etkinlikleri sürekli tekrara elverişli olduğundan hem sabırlı hem de süratli geribildirimde bulunurken, değerlendirmeleri yargısızdır. Yazma ve iletişim becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur. Çocuğun ilgisini çektiği sürece, bilgisayar özgül bir öğretmen işlevi görür. Öğrencinin okulda başarı gösteremediği dersleri, ev ortamında kendi kendine başarabilme olanağı verir. Böylece okulda yaşadığı eksikliği evde bilgisayarı sayesinde kapatacaktır. Ayrıca bu eksikliğinden dolayı öğretmeni üzerinde yarattığı olumsuz etki de paralel olarak ortadan kalkacaktır. Özellikle okul öncesi eğitim programında, yaşa uygun bilgisayar etkinlikleri, özellikle el-göz koordinasyonunun gelişmesi konusunda büyük katkı sağlar. Bütün bu olumlu yanlarının yanı sıra kullanımın belirli bir sınırı aştığı taktirde bir çok olumsuz durumun yaşanacağı unutulmamalı.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Eğitim için bilgisayar kullanırken ebeveyn olarak dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bilgisayarda kullanılmak üzere seçilen öğretim materyalinin, okul öncesi eğitim programını destekleyici olup olmadığının doğru belirlenmesi gerekiyor. Uygun bir yazılımın uygunluk, etkinlik, etkililik ve verimliliği çok önemlidir. Bunun için materyalin ediminden önce kısa bir ön araştırma yapmak hata yapmamak için iyi bir yöntemdir. Bunlardan sonra öğrenim materyalinin içerdiği bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda konuları anlatış dilinin anlaşılır ve açıklığı, öğrencinin dikkatini çekebilirliği ve motivasyonu arttırıcılığına dikkat edilmeli. Ayrıca bu etkinliklerinin çocuğu ne derece derse katılımını sağlayacağı da ayrı bir konudur. Bu tarz eğitim materyalleri seçilirken, teknik açıdan yeterli, içerisinde kullanma klavuzu ile ilgili yazılı bir dökümanın bulunması da dikkat edilmesi gereken diğer konulardır.
Related Posts with Thumbnails

0 yorum:

Yorum Gönder

[ Ana Sayfa ] [ Sonraki Kayıt ] [ Önceki Kayıt ]
 

Annelerin Günlüğü Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template