Çocuklar ve Havuz Enfeksiyonları

Perşembe, Temmuz 23, 2009 | Kategori: , |

Geçen yıl yaz tatiline gittiğimizde kızım 16 aylıktı. Gittiğimiz yerde hem havuz hem de deniz vardı. Biz tabiki denizi tercih ediyorduk. Çocuk havuzunda kaydıraklar vardı, oradan babasıyla kayıyor havuza düşecekleri sırada kucağımıza alıyorduk. Ela çok eğleniyordu.

Bu yıl tatilimizde 2.5 yaşında olacağından, kaydıraktan öyle komik bir şekilde kaymak isteyeceğini sanmıyorum.

O da diğer çocuklar gibi kaymak hatta havuzda çok kalmak isteyecek.

Ama havuzdan alabileceği enfeksiyonlardan o kadar korkuyorum ki!

Hiç yere çocuğa antibiyotik verilecek ve tatil keyfi yarıda kalacak.

Bu sebepten değişik kum oyuncaklarıyla denize teşfik etmeye çalışacağız.
Ama havuza girmek istediğinde ise nelere dikkat etmek gerektiğini araştırdım.

Bakın havuza girerken nelere dikkat etmek gerekiyor:


Criptosporidyum, Giardia, E. Coli ve Şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilecek ateşli ishallere yol açan mikroplar havuz suyunu kaza ile yutma sonucu hastalıklara yol açabilirler.

Klorlama sonucu mikroorganizmaların büyük bir kısmı yok edilebilmekle birlikte, bazı mikroorganizmalar klora dirençlidir.

Ayrıca klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Tüm bu nedenlerle kendinizi ve çocuklarınızı havuzdan bulaşabilecek hastalıklardan korumak için bazı önemli tedbirleri titizlikle uygulamanız ve başkalarının da uyguladığına dikkat etmeniz gereklidir.
• Çocuğunuzun veya kendinizin ishal durumu söz konusuysa havuza girmeyin.
• Havuzda su yutmamaya veya ağzınıza su almamaya dikkat edin.
• Yüzmeden önce duş alın ve tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
• Çocuklarınızı belli aralıklarla tuvalete götürün.
• Çocuğunuzun altını tuvalette değil havuz başında değiştirin.
• Çocuğunuzun altını sabunlu su ile yıkayın.

• International Hospital kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi de yazın çok görülen, havuzdan ve denizden kaynaklanan dış kulak enfeksiyonlarına dikkat çekerek şu bilgileri veriyor:"Öncelikle kulaklarına tüp takılan çocukların kesinlikle havuza girmemeleri gerekiyor. Ya da başlarını sokmamaları lazım.

Bakımı yapılmayan havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski yüksektir. Enfeksiyona bağlı olarak bazen çok şiddetli olmak kaydıyla kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı görülür. Bazen hasta bu belirtiler ve ağrıda şiddetlenme nedeniyle çiğneme bile yapamayabilir. Bu durum mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmayı ve ilaç tedavisini gerektirir.

Havuz veya denize girerken vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar çoğu kez en etkili yöntemlerdir. Havuz suyundaki klor, özellikle alerjik çocuk ve erişkinlerde burun tıkanıklığı ve sinüs alerjisi belirtilerinin artmasına yol açabilir. En temiz havuzlarda bile dış kulak enfeksiyonunun görülme riski var. Deniz suyunda ise bu risk, yok denecek kadar az. Tercihi denizden yana kullanmakta, ayrıca sinüzit ve nezle iken havuz ve denize girilmemesinde fayda var."


Havuza girerken ve havuzdan çıkarken alınacak önlemler:

  • Havuza girerken kesinlikle duş alınmalı ve belli antiseptik solüsyonlarla (enfeksiyon önleyici sıvılar) ayaklar yıkanarak, ayaktaki cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına karşı önlemler alınmalıdır. Ayaklardaki ve ciltteki mantar enfeksiyonları, cinsel organa temas eden su ile birlikte bu bölgede de mantar oluşumuna sebep olabilir. Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımı ile ilgili kurallardan haberdar edilmeli ve kontrol edilmelidir.

  • Havuz suyu yutulmamalıdır.

  • Kulak enfeksiyonlarına karşı, kulak tıkaçları kullanılmalıdır.

  • Göz enfeksiyonlarına karşı, gözlük ve maskeler kullanılmalıdır.

  • Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, mümkünse denize veya havuza girilmemeli; değilse, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cildi birkaç kez yıkamalıdır. Havuzda veya kenarında yiyecek yenmemeli ve sigara içilmemelidir.

  • Hijyen şartları yerinde olmayan havuzlar ve lağımlar ile kirletilen denizler sağlık için büyük bir tehdit oluşturuyor. Özellikle virüslü dışkı ile kirlenmiş enfekte sular yoluyla bulaşan Hepatit A virüsü, yazın riskli bir ortam oluşturuyor. Hepatit A virüsünün yayılımında en önemli rolü oynayan çocuklar, aynı zamanda hastalığa yakalanma konusunda en fazla risk altında olan grup.

  • Küçük çocuklar tuvalet temizliğine yeterince dikkat edemiyorlar. Ayrıca çevrelerinde ellerine geçirdiği her şeyi ağızlarına götürebiliyorlar. Bu sebeple küçük çocuklar Hepatit A enfeksiyonuna daha kolay maruz kalıyor ve hastalığın büyük çocuklara ve yetişkinlere bulaşması açısından tehlike oluşturuyorlar.


Sadece çocukların değil yetişkinlerin de havuza girerken çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Tüm detaylar için bu siteye bakabilirsiniz.
Related Posts with Thumbnails

0 yorum:

Yorum Gönder

[ Ana Sayfa ] [ Sonraki Kayıt ] [ Önceki Kayıt ]
 

Annelerin Günlüğü Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template